Segítség – védelembe akarják venni a gyermekem, mit tegyek?

Ha valamilyen súlyos probléma adódik a családodban, ami nem orvosolható könnyedén, akkor a gyámhatóságnál elindul a védelembe vételi eljárás. De mit jelent ez a gyakorlatban? Milyen jogai vannak ilyenkor a szülőnek?

Miért indul védelembe vételi eljárás?

Az eljárás megindulását és lefolytatását törvények és rendeletek szabályozzák, amelyeket most nem részleteznék, inkább a lényeget próbálom megvilágítani.

Ha a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai észlelik, hogy egy gyermek veszélyeztetésnek van kitéve, és ezt a veszélyeztetést nem sikerül megszüntetni hagyományos módokon, akkor értesítik a gyámhatóságot, ahol elindul maga az eljárás.

Védelembe vétel, védelembe vételi eljárás

De mi az a veszélyeztetés, ami miatt megindul a védelembe vételi eljárás?

Általában ez olyan súlyos probléma, amit nem sikerült hagyományos úton megoldani. 

Ilyen például (a teljesség igénye nélkül), ha

  • a gyermek nem jár iskolába/óvodába
  • a gyermek nagyon gyakran beteg, alultáplált, stb.
  • a gyermek rendszeresen ápolatlanul jár a közösségbe,
  • a gyermeken olyan sérülések találhatók, ami a bántalmazást valószínűsítik.

Az elmúlt évek súlyos gyermekvédelmi botrányai miatt azonban mára a rendszer nagyon érzékennyé vált – sőt, az is tapasztalható, hogy egyes helyeken sokkal kisebb, könnyebben kezelhető problémáknál is megindítják a védelembe vételi eljárást.

Mit tehetek szülőként, ha elindul a védelembe vételi eljárás?

Sokat. Először is, és ez a legfontosabb: ne dugd homokba a fejed. Ne várd, hogy majd megoldódik, elmúlik, mert nem fog. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülő passzivitása esetén védelembe vételi határozat születik – és onnantól nincs megállás.

Amit mindenképpen meg kell tenned, hogy tisztázod a szakemberekkel, mi az a probléma konkrétan, ami megoldásra szorul.

Minél kevesebb ilyen probléma van, és minél konkrétabban meghatározzátok, annál könnyebb lesz kezelni a kérdést, annál egyszerűbben meg tudod tenni a megfelelő lépéseket.

Ha már tudod, mi az, amit problémának tartanak a szakemberek, szintén nem dughatod homokba a fejed, nem tehetsz úgy, mintha a probléma nem létezne, vagy nem lenne jelentősége.

Mindenképpen hozd a szakemberek és a gyámhatóság tudomására, hogy mik azok, amiket te magad megtettél, és mik azok, amiket még meg fogsz tenni a probléma kezelése érdekében, saját, felelős szülői magatartásod körében.

Tudd, hogy kisebb súlyú problémák esetén nem a védelembe vétel az egyetlen lehetőség – sőt. Szükség esetén működj együtt a helyi családsegítőkkel, akár még azon az áron is, hogy idegenek folynak bele a mindennapi családi életetekbe.

Engedjek idegeneket beleszólni az életünkbe? Ezt nem gondolod komolyan…

Nem ezt írtam 🙂 De a legkevesebb, ha meghallgatod, amit mondanak, és mérlegeled, mik azok a megoldási javaslatok, amik egyáltalán beépíthetők az életetekbe.

A leggyakrabban ugyanis az a védelembe vétel elrendelésének egyik fő indoka, hogy a szülő nem működik együtt a szakemberekkel. Ilyenkor pedig a hatóság nem nagyon tehet mást, mint azt, hogy kötelezi a szülőt az együttműködésre – és ha már erre kötelezte, akkor még egy sor más dologra is kötelezni fogja. Például arra, hogy ellenőrizze a gyermek házi feladatait, stb. amiből úgy tűnhet, hogy eddig ezt nem tette meg…

Védelembe vétel, védelembe vételi eljárás

De mi van akkor, ha tényleg bolhából csinálnak elefántot?

Nézd, mindenhol emberek dolgoznak, és bárhol előfordulhatnak hibák. Neked viszont szülőként az eljárás minden szakaszában az a feladatod, hogy megmutasd, és szükség esetén bizonyítsd, miért gondolod úgy, hogy az eljárás felesleges. 

Igen, mivel tapasztaljuk, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer jelen pillanatban sokszor túlérzékeny, és gyakran előfordul, hogy apró, mindennapi életben-gyermeknevelésben előforduló nehézségekre is reagál a rendszer, ezért jelenleg nem tudok jobbat tanácsolni, mint azt, hogy bizonyítsd, jó szülő vagy és mindent megteszel a gyermeked érdekében, ami elvárható.

Nekem kell bizonyítanom, hogy jó szülő vagyok?

Igen, sajnos, bármennyire is furcsának és igazságtalannak tűnik, de igen.

Ha nem teszel semmit, ha nem bizonyítod az eljárás során, hogy te mindent megteszel, akkor úgy fogják kezelni, mintha nem tennél meg mindent.

Mert a probléma már felmerült, és ők a gyermeket védik.

Ráadásul, ha meghozzák a határozatot, és nem nyilatkoztál, nem bizonyítottál, szinte hiába fellebbezel a határozat ellen – másodfokon akkor van esélyed, ha első fokon mindent, de mindent megtettél.

Hogyan tudom bizonyítani, hogy mindent megteszek a gyermekemért?

Először is: együttműködsz a szakemberekkel. Ha már velük sem vagy hajlandó beszélni, azt könnyen értékelik úgy, hogy nem teszel meg mindent.

Aztán a probléma jellegétől függően bizonyíthatsz még tanúkkal (tanúvallomásokkal), orvosi és szakértői véleményekkel, a pedagógusok véleményével, vagy az adott probléma területén jártas szakemberek véleményével.

Mi történik, ha elrendelik a védelembe vételt?

Az elsőfokú határozat ellen jogod van fellebbezni, a másodfokú határozatot pedig megtámadhatod bíróságon.

Egyébként pedig különböző feladatokat fognak neked adni, mint szülőnek, valamint a gyermeknek is, hogy a probléma, ami miatt az eljárás indult, megszűnjön.

Ráadásul jó, ha tudod, hogy évente kötelezően felülvizsgálják a határozatot, de a kérelmedre bármikor kérheted a felülvizsgálatot, ha úgy látod, hogy a probléma véglegesen megszűnt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük