Iskolai zaklatás iskolapéldái – 1. rész

Iskolai zaklatás egyik iskolapéldája: büdös vagy

A kép illusztráció

Függetlenül attól, hogy a gyermeknek erős-e a testszaga, vagy egyéb okból valóban kellemetlen illatot áraszt magából, ez a kijelentés már alkalmas a zaklatás megvalósítására.

Miért?

Mert sértő, bántó, és akire vonatkozik, az nem tud ellene védekezni.

Ha a szándék nem bántó lenne, akkor a másik testszagára megjegyzést

  • négyszemközt,
  • kifejezetten nem pejoratív jellegű szavak használatával
  • és megoldási javaslattal 

tehetünk.

Iskolai zaklatás – pedagógusi és hatósági támogatással

2 éve zajlik egy ügy, ami egy egyszerű iskolai zaklatásnak indult. 

Az akkor 12 éves fiút az osztálytársai csúfolni kezdték azzal, hogy büdös – majd a pedagógus csatlakozott az osztálytársakhoz, és ő maga is nyilvánosan kijelentette, hogy inkább a festékszag, mint a …. Norbika szaga.

Nem sokkal később a gyermeket a gyámhatóság védelembe vette – no nem az iskolai zaklatás miatt, hanem a gyermek testi higiéniájára hivatkozással. Mert megvizsgálták a gyermeket, és bizonyítást nyert, valóban büdös, koszos. Ja, nem.

A hatósági beavatkozás csak olaj volt a tűzre

Ahelyett, hogy a helyzet megoldódott volna, a pedagógusok odafigyeltek volna arra, hogy a gyermeket ne zaklassák az osztálytársai, a hatóság az anya és a gyermek számára írt elő feladatokat.

Amiket ők igyekeztek is teljesíteni. 

Olyannyira, hogy a gyermek ma már naponta kétszer, reggel-este fürdik. A ruhái dupla mosást követően szárítógépben vannak szárítva – csak úgy illatozik szerencsétlen az öblítőtől.

Ennek ellenére újra, és újra zaklatás áldozatává válik – mára napi szinten sírva megy haza az iskolából.

Ma már, legyen bármilyen konfliktusa az iskolában, arra az a válasz: büdös vagy.

De büdös-e a gyerek?

Lehet, hogy ez a kérdés foglalkoztat leginkább. Mert olyan nincs, hogy ok nélkül avatkozik be a hatóság. Lehet, hogy igazad is van – de most néhány szóban beszéljünk az emberi szaglásról.

Nem érzed például a saját szájszagodat. Ahogy a reggel magadra fújt parfümöt sem érzed egy idő után, úgy a kellemetlen illatokat sem – mert a szaglóhám elfárad.

Általában elmondható, hogy minél erősebb az inger, a szaglóhám annál hamarabb fárad el – tehát minél büdösebb valaki a környezetedben, annál rövidebb ideig érzed annak.

Ebből következik, hogy ha a gyermek büdös lenne, akkor pár perc elteltével már senki sem érezné a szagát.

Minek kellett volna történnie?

Itt ugye két eset lehetséges – az egyik, hogy valóban büdös a gyermek, a másik pedig, hogy nem az.

Ha valóban büdös a gyermek

A pedagógusnak ebben az esetben is a csúfolás megakadályozása az elsődleges feladata – ezt követően pedig értesítenie kell a szülőt, hogy a gyermek higiéniájára figyeljen oda – vagy, ha ez megoldott, akkor az erős testszag okainak feltárására keressenek fel orvost.

Tehát nem, még ebben az esetben sem csatlakozhat a pedagógus a csúfolókhoz – egészen extrém esetben haza is küldheti a gyermeket, de jóváhagyni a többi diák általi szidalmazást, na, azt nem tehetné meg.

Ha nem büdös a gyermek

Akkor a szülőt kizárólag a csúfolás tényéről kellett volna tájékoztatni – és a csúfolókat pedig figyelmeztetni lett volna szükséges.

Az iskolai zaklatás nem játék

És nem, nem a fegyelmezés eszköze. 

Akkor sem, ha néha annak tűnik. Akkor sem, ha az, amivel csúfolják a gyermeket, esetleg igaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük