Túlélési tippek szülői értekezletre introvertált anyukáknak

Túlélési tippek szülői értekezletre introvertált anyukáknak

Minden évben kétszer is bekövetkezik az introvertált szülők egyik rémálma – a szülői értekezlet. Ha tudod magadról, hogy rosszul viseled a 2-2,5 órás tömeges egyeztetéseket, ez a bejegyzés most neked szól.

Ha introvertált vagy, akkor a szülői értekezlet számodra is egy rémálom. 2-3 órát több tizedmagaddal tölteni egy bezárt szobában, miközben mindenki beszél – minél introvertáltabb vagy, annál inkább. 

Fontos, hogy tudd a szünetek időpontjait, a tanév egyéb információit – ha szerencséd van, akkor van rá lehetőség, hogy ezeket utólag, egy összefoglalóból tudd meg. Ha nincs szerencséd, el kell menned – néhány tipp, hogyan viseld egy hajszállal könnyebben.

Menj gyalog

Legalább 10 percet tegyél meg sétálva, még jobb, ha van lehetőséged a szülői értekezlet előtt és után is 15-20 percet sétálni.

Nekem ez megoldható, gyalog pont 25 percre lakom az iskolától – de ha nálad nem ilyen rózsás a helyzet, akkor keress egy távolabbi parkolót, és sétálj. Mindegy, hogy közben zenét hallgatsz, vagy csak a madarak csicsergését – egy kis kommunikációs szünet előtte és utána is jól tud jönni.

Ha beszélned kell…

Ha tudod előre, hogy a szülőin beszélned kell, készülj fel rá, mit fogsz mondani. Írd le előre a szöveget, a várható kérdéseket, az azokra adott válaszaidat. Még jobb, ha összefüggően elmondhatod, amit kell – de mindketten tudjuk, hogy erre ritkán van esély.

Rajzolgass

Ha azt látják, hogy írsz, jegyzetelsz, akkor kevésbé szólítanak meg a többiek. Vigyél magaddal egy füzetet és tollat, és próbáld kidekorálni a jegyzeteidet – a téli szünet mellé például rajzolhatsz karácsonyfát, hóembert, a tavaszi szünet mellé virágokat, nyuszit, és így tovább.

Köszönj el hamarabb

Ha már minden lényeges információ elhangzott, és már csak a csevegés megy, bátran köszönj el. Hivatkozhatsz a vacsorára, a korai kelésre, bármire – a gyerekeket el kell látni, ezt mindenki tudja. Ne izgulj, mindig van a társaságban, aki „asztalt bont”, nyugodtan lehetsz az te is. Ráadásul ha korábban elköszönsz, megkíméled magad az osztályterem előtti hosszas búcsúzkodástól is.

Ne ostorozd magad

A lakosság jelentős része introvertált személyiségű emberekből áll, nem vagy csodabogár.

Vannak, akiknek könnyen megy a társas kommunikáció – ha neked nem, akkor se vedd magadra. Ez nem működési hiba, egyszerűen máshogy vagy beállítva – ez nem bűn. Egyszerűen csak a többség nincs még hozzászokva, hogy az introvertáltak igényeire is odafigyeljen.

Nyugalmas szülői értekezletet kívánok 🙂 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük